Vaša korpa

🐻 Pozovite nas: 060 0777 388

Besplatna dostava za porudžbine preko 4.000 rsd

Pravilno povijanje bebe

Povijanje bebe je rutina, a ona se najbolje uči od iskusnih uzora. Prvi susret sa povijenjem mlade mame će steći u porodilištu. Nakon porođaja, brigu o bebi će voditi babica, pa je najbolje da pratite svaki korak i da, ukoliko imate neke nedoumice ili dileme, se obratite babici ili medicinskoj sestri.

Pravilno povijanje bebe

Šta je potrebno za povijanje bebe?

Kako bi ste savladali pravilno povijanje beba, najpre morati imati sve stvari koje su vam potrebne. Prvo što vam je potrebne su pelene za jednokratnu upotrebu. Treba obratiti pažnju da pelene budu izrađene od čiste celuloze, bez dodataka poput losiona, parfema, boja i sličnog. Dodatna hemija koja se nalazi u pelenama može izazvati alergijske reakcije na koži bebe. Takođe, ono što je bitno je da pelene budu dermatološki testirane.

Prednost imaju i aeropropustljive pelene, koje omogućavaju da koža bebe slobodno ’’diše’’. Neke pelene imaju indikator vlažnosti koji će vam signalizirati kada je pelena puna. Pored jednokratnih pelena, potrebni su vam i veći pamučni tuferi, plastični bokal u kom ćete držati mlaku vodu za pranje. Čista voda je najbolji način da očistite vašu bebu, ali možete koristiti i vlažne maramice koje su praktične. Pri izboru vlažnih maramica bitno je da budu na bazi vode, da ne sadrže alkohol, losione ili parabene.

Izbor kreme za mazanje

Na tržištu postoji veliki izbor krema za negu vaše bebe, koje su proizvedene na prirodnoj bazi. Najbitnije je da krema ne sadrži parabene, odnosno štetne konzervanse. Ono što je uloga kreme jeste da stvori barijeru između bebine kože, koja je osetljiva, i sadržaja pelene. Na taj način se sprečava iritacija, ali i dodatno neguje koža.

Daska za povijanje

Specijalna prenosiva presvučena daska za povijanje bebe je prvi izbor roditelja. Ona se može fiksirati na krevetac prilikom presvlačenja, a nakon presvlačenja je možete odložiti ispod kreveta. Ukoliko bebu presvlačite na ovakvoj dasci, nikada je ne ostavljajte samu i bez nadzora, kako ne bi pala sa daske.

Korak po korak za pravilno povijanje bebe

Prvo odlepite pelenu sa obe strane, raširite bebine nožice i spustite deo pelene koji je bio na bebinom stomaku. Jednom rukom podignite obe bebine noge, izvucite pelenu i odložite je u smeće. Nakon toga je bitno očistiti bebu temeljno. Ukoliko ste kod kuće, onda možete koristiti tufere i mlaku vodu da očistite vašu bebu, a ukoliko se nalazite van kuće onda je najbolja opcija vlažne maramice.

Prilikom čišćenja bitno je da tufer vučete od genitalija prema guzi i ne koristite samo jedan tufer, odnosno vlažnu maramicu. Kada se bebina koža osuši, uzmite novu pelenu odmotajte je i pdovucite je ispod bebine guze. Kremu nanesite na prepone, genitalije i guzu u tankom sloju. Nakon mazanja, zalepite pelenu vodeći računa da je ne stegnete previše.

Široko povijanje beba

Na početku široko povijanje je predstavljalo korišćenje jedne švedske pelene i dve tetra pelene. Pojavom jednokratnih pelena, ovo povijanje je olakšano, jer se koristi jedna švedska pelene, jedna tetra pelena i jedna jednokratna pelena. Glavni razlog za široko povijanje je poremećaj kukova, odnosno prisustvo iščašenih kukova. Širokim povijanjem kukovi bebe se stavljaju u adekvatan položaj kako bi se izbegao deformitet.

Široko povijanje bebe

Krevetac za bebe – pročitajte

Kako se široko povijanje bebe obavlja?

Za početak je bitno voditi računa o higijeni. Prilikom povijanja neophodno je očistiti bebu od fekalija i namazati guzu, genitalije i prepone kremom za bebe. Na taj način štitite bebu od iritacija. Potom se postavlja jednokratna pelena. Strana na kojoj se nalazi čičak ide visoko na leđa i pelenu treba dobro zategnuti kako ne bi probila. Švedsku pelenu raširite, široki deo treba biti gore, a deo sa trakama dole.

Preko švedske pelene postavite presavijenu tetra pelenu, tako što ćete je saviti četiri puta po širini i jednom po dužini kako bi ste dobili oblik pravougaonika. Nakon toga, stavite vašu bebu na ove dve pelene kojoj ste prvo stavili jednokratnu pelenu. Švedska pelena ide visoko, a presavijena pelena treba da ide između nogu. Potrebno je da švedsku pelenu dobro zategnete i da vodite računa da nema nabora na leđima. Sve krajeve preklopite, trakice omotajte oko trupa i vežite na stomaku bebe.  

Da li su pelene za široko povijanje dobro postavljene?

Kako ovaj način ima funkciju da spreči deformitet kukova, ukoliko nepravilno povijete bebu možete dovesti do neželjenih posledica. Važno je da butine i kolena budu slobodni, kako bi beba mogla slobodno da ih pokreće. Odnosno, tetra pelena ne sme da ih pokriva.

Kada nije potrebno široko povijanje?

Mišljenje stručnjaka je da nema potrebe za širokim povijanjem, ukoliko na rođenju nije ustanovljena nestabilnost kukova. Nakon rođenja, pedijatar posebnim testovima može da utvrdi da li je bebin kuk nestabilan, odnosno da li ispada iz ležišta. Ukoliko pedijatar utvrdi da poremećaj postoji, široko povijanje se primenjuje i tako se radi do navršena dva meseca. Tada se radi ultrazvuk kojim se utvrđuje pravo stanje kukova.

Pazimo naše mališane!

×