Vaša korpa

🐻 Pozovite nas: 060 0777 388

Besplatna dostava za porudžbine preko 4.000 rsd

Popodnevna dremka – spavanje preko dana

San je neophodan za dobrobit dece ali da li je spavanje preko dana dobro za njih?

Ne samo da san pospešuje opšte zdravlje i razvoj , ono utiče i na raspoloženje deteta i njegovu sposobnost učenja tokom dana. Nedostatak sna može imati dugoročne uticaje na buduće intelektualne rezultate i emocionalno zdravlje deteta. Kako bebe i deca rastu, količina dnevnog sna koja im je potrebna smanjuje se. Potreba za snom je u početku raspoređena između spavanja preko dana i noćnog sna, da bi se vremenom spavanje podrazumevalo samo noću.

popodnevna dremka deteta

Šta kažu statistike o spavanju popodne?

Sa tri godine, skoro sva deca spavaju preko dana. Taj broj se smanjuje na 60% sa uzrastom od 4 godine. Dalje se ovo smanjenje sa punih 6 godina spušta na čak i manje od 10%,  dok u predškolskom uzrastu skoro sva deca više ne praktikuju spavanje preko dana.

Kada deca treba da prestanu da spavaju preko dana?

Pošto uzrast varira kada deca prestanu da dremaju, važno je da roditelji budu pažljivi prema potrebama svog deteta. Uopšteno govoreći, deca bi trebalo da prestanu da dremaju kada im više nije potrebna dremka da bi se osećala punim energije za ceo dan. Imajte u vidu uvek da je svako dete individualno i da ono što odgovara drugima, možda vašem detetu neće i obrnuto. Svakako se peporučuje da prvenstveno uvek oslušnete potrebe svog deteta.

Znakovi da je vreme za ukidanje dremanja popodne

Mnoga deca će prestati da spavaju preko dana sama i prirodno. Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da je dete spremno da sav svoj san prepusti noći, a to su:

  • Problemi u vidu težeg uspavljivanja popodne, u vreme kada to obično čine.

Deca koja više nisu umorna i koja imaju dobro raspoloženje i elan tokom dana bez dremanja mogu se boriti da zaspe kadasu inače praktikovala dnevnu dremku. Na primer, deca se mogu igrati ili pevati dok leže u krevetu, ili jednostavno ne mogu zaspati. Ako je dete nervozno tokom ovog vremena, to ne mora značiti da još uvek treba da odspava, ali će možda morati da se prilagodi vreme ranijeg odlaska na spavanje uveče.

  • Imaju poteškoća da zaspe noću.

Dremanje tokom dana može odložiti sposobnost vašeg deteta da zaspi kada je stvarno vreme za to, ostavljajući mu sveukupno manje sna. U ovom slučaju potrebno je pratiti vreme kada je dete pospano i smestiti ga u krevet i ranije ako je potrebno. Izbegavajte da što kasnije odlažete odlazak na spavanje ili u vreme kada je bilo sa popodnevnom dremkom. Računajte da je bitna ukupna dužina spavanja koju na uštrb popodnevne dremke, povećavate na vreme spavanja tokom noći.

  • Dete se budi ranije nego inače

Spavanje preko dana koje je suvišno, može se ogledati u tome da dovodi do preranog buđenja ili čak buđenja preko noći. Ako vaše dete i dalje ima potrebu  da odspava popodne, ali se rano budi, pokušajte da mu skratite vreme dremke umesto da ga potpuno eliminišete. Neka ukidanje u ovom slučaju bude postepeno i prirodno.

  • Više nema spavanja kada ga popodne smestite u krevetac ili krevet

Ako vaše dete ne zeva ili se ne bori da ostane budno tokom dana, a uveče ne postaje nervozno, možda je spremno da prestane da drema. Ako pri tom, ostajući u svom krevetu ili krevecu, vreme za spavanje provodi u igri, pevanju ili bilo čemu drugom, bez znakova pospanosti, vreme je da se ova navika ukine.

spavanje preko dana kod dece

Kada nije vreme za ukidanje spavanja popodne?

Deca do godinu dana spavaju u prosečne četiri partije preko dana, a neka čak i više. Kako se mozak razvija, vašem detetu je potrebno sve manje sna. Od osamnaest meseci do dve godine starosti, obično je ovo spavanje svedeno na jednom dnevno.

Kako da znate da li je vaše dete u pravom uzrastu za ukidanje spavanja popodne ili je još uvek rano za to? Postoji nekoliko jasnih znakova da vaše dete nije spremno da se odvikne od ove navike.

Deca čije se ponašanje uveče negativno menja – kao što je razdražljivost, plač i umor – verovatno nisu spremna da prestanu da dremaju. Nedostatak sna može negativno uticati na njihove emocije. Ako se vaše dete muči da ostane budno tokom dana nakon cele prespavane noći, verovatno će mu i dalje trebati dnevni odmor i san.

Svakodnevno spavanje za decu je neophodno za mirne dane i prerspavane noći. Mnogi roditelji veruju da će njihovo dete bolje spavati noću ako im ukinu spavanje preko dana. Međutim, ako je vaše dete preumorno, može postati pod stresom i razdražljivo, a njegovo ponašanje se može pogoršati. Često postaju preaktivni, što otežava da zaspe uveče. Tek nakon pete godine, ukidanje popodnevnog spavanja pomoći će detetu da ode u krevet ranije uveče.

Šta nakon prestanka spavanja popodne?

Jednom kada počnete da primećujete znakove da je vreme da potpuno ukinete spavanje popodne vašoj deci, dobra je ideja da podstaknete jedan sat mirnog vremena kada se obično spava.

Mirno vreme služi kao prelazni period umesto da naglo prestanete da spavate. Ako ne dremaju, deca treba da imaju stimulativnu aktivnost kako bi noću spavala. Ovo mirno vreme treba iskoristiti za čitanje knjiga, rad sa zagonetkama, slaganje slagalica i manje aktivnu igru. Ovo nije vreme za televiziju, video igrice, telefone i tablete. Izbegavajte da zamenite vreme spavanja aktivnostima koje izazivaju pospanost, kao što su vožnja ili gledanje u ekran.

Zaključak

Dremke su divna stvar i za preopterećenog roditelja i za iscrpljeno dete. Vaše dete ima priliku da napravi pauzu dok ceo dan trčkara, a i vi imate neko vreme samo za sebe ili čak koristite ovo vreme baš za spavanje. Dremanje je važno za dete u razvoju, ali dođe vreme kada  se i ovaj period jednostavno  preraste i spavanje preko dana nestane. Ako vidite da vaše dete održava nivo energije tokom dana čak i bez dremke, možete biti gotovo sigurni da je preraslo spavanje tokom dana, čak i ako vi niste.