Vaša korpa

🐻 Pozovite nas: 060 0777 388

Besplatna dostava za porudžbine preko 4.000 rsd

Nega bebe u zimskim danima

Bebe su blagoslov u bilo koje doba godine, ali ako ste postali roditelj baš u ovim hladnom periodu, možda se brinete o tome kako treba da izgleda nega bebe u zimskim danima.  Briga o novorođenčetu može biti ogromna bez obzira na godišnje doba. Ali kada je zimska sezona, to dodaje čitav niz pitanja i nedoumica. Kako obući bebu, koliko je utopliti, da li je iznositi napolje, koja temperatura bi trebala biti u kući, da li rizikujem da se prehladi… I još mnogo, mnogo toga, muči skoro sve novopečene mame i tate.

Ideja da novorođene bebe treba da budu samo u kući je odavno zastarela i ne postoji nikakav medicinski razlog da ne izvedete svoje dete napolje, makar na kratko. Svež vazduh i prirodna sunčeva svetlost su dobri i za vas i za vašu bebu, bez obzira na to koliko je ona mala.

Međutim, trebalo bi da preduzmete neke mere predostrožnosti kako biste je pravilno obukli  i zaštititili od hladnog vremena. Evo nekoliko saveta kako da vaše novorođenče bude bezbedno i zdravo tokom cele zime.

Bebina prva zima

Ono što sigurno znamo a što i istraživanja potkrepljuju je da bebe gube telesnu toplotu brže od odraslih osoba. Postoji niz faktora koji utiču na to, i što je beba mlađa to je manje sposobna da se bori protiv hladnoće. Male i tek rođene bebe nemaju sposobnost da zadrže toplotu a njihovo telo nema dovoljno mišića i masnih naslaga koje su potrebne da se usled zime dobro ugreju.

Bebe se ne mogu prilagoditi promenama temperature kao odrasli. Bebe mogu brzo da izgube toplotu, skoro četiri puta brže od odrasle osobe. Prevremeno rođene bebe i bebe male telesne težine nemaju mnogo telesne masti. Njihova tela možda nisu spremna da kontrolišu sopstvenu temperaturu, čak ni u toplom okruženju. Čak i krupna, na vreme rođena deca,  ne mogu da zagreju svoje telo ako je okruženje previše hladno.

Ovo nikako ne znači da bebu treba držati isključivo u četiri zida, jer svež vazduh i šetnja su potrebni kako bebama tako i mamama.

Zima zasigurno nije najbolje godišnje doba da izvedete bebu napolje. Ali pošto ćete svakako morati u šetnju, bar na sistematski pregled, gledajte da  svaki izlazak bude najbezbedniji moguć. Obucite bebu višeslojno i pažljivo pratite da li ima znakova da je bebi prehladno. Ne ostajajte napolju predugo, a ako je temperatura ispod nule izbegavajte uopšte da izlazite napolje, osim u slučaju brze šetnje do automobila.

Nega bebe u zimskim danima

Šta bebe treba da nose zimi?

Bebe ne mogu da pričaju, tako da ne mogu da vam kažu da li im je toplo ili hladno. Svaku nelagodnost ili bol, one izražavaju kroz plač. Nemojte čekati suze da bi shvatili da li joj je hladno ili prevruće. Morate prvenstveno sami razmišljati.

Svest o tome koliko odeće i koja vrsta odeće treba vašoj bebi da bi se udobno zagrejala po hladnom vremenu, može pomoći da vašoj bebi bude dovoljno toplo. Po hladnom vremenu, dobra je ideja da svoju bebu oblačite višeslojno, onda možete lako da skinete poneki komad odeće kada ste u zatvorenom i na toplim mestima.

Opšte pravilo je da vaša beba treba da nosi istu stvar koju biste vi inače nosili, plus još jedan sloj. Dobra je ideja da proverite šta vi nosite u zimskim danima i da bebi obučete još nešto. Dakle, ako ste u košulji, džemperu i jakni, vašoj bebi će možda trebati dodatni prsluk ili ćebe kojim ćete je ogrnuti.

Takođe, morate voditi posebno računa o bebinim ekstremitetima. Veoma je važno dobro utopliti stopala i ruke, kao i dodati kapu za zaštitu glave i ušiju. Hladan vetar i vazduh, mogu izazvati bol u ušima, a ako je imunitet nizak ili u padu, infekcija koja može da počne u nosu ili grlu može brzo da se pretvori u infekciju u ušima. Ovo je sigurno scenario koji ne želite da gledate.

Tople čarape i obuća su bitni jer se bebina stopala hlade brže nego naša, koliko zbog toga što njihova cirkulacija nije ista kao kod odraslih, toliko jer se bebe ne kreću, tj. sede ili leže uglavnom.

Bez obzira na vremenske prilike, uvek je dobra ideja da vi i vaša beba izađete na svež vazduh,  čak i ako je to samo u kratkoj šetnji. U stvari, bebe bolje spavaju noću ako su imale malo svežeg vazduha tokom dana.

Zimske noći sa bebom

Ako je bebi hladno, to može uticati na to kako spava i raste. Svi volimo da nabacimo dodatni prekrivač kada noći postanu hladnije. Ipak, uvek je bolje da svoju bebu držite u prohladnoj nego u pretoploj spavaćoj sobi. Bebe se mogu pregrejati i oznojiti i pri tom postati nervozne, jer im je soba previše vruća. Ili zato što je na njima previše posteljine ili odeće. Držite, po preporuci pedijatara, idealnu temperaturu prostorije u kojoj boravi beba, a to je temperatura između 18 i 22 stepena.

Ono što bi trebalo da izbegavate  je oblačenje ili spavanje bebe u bilo kom drugom materijalu osim prirodnih, prozračnih materijala, jer sintetička odeća i posteljina mogu dovesti do pregrevanja bebe. Uz pregrevanje i znojenje, rizikujete i osip i alergije. Pamuk ima prirodna temperaturna svojstva i čini veoma povoljan materijal i za nošenje i spavanje.

Pored toga, pamučni prekrivači  su odličan način da bebi pružite dodatnu udobnost tokom hladnih zima.

Osim što mekani pamučni prekrivač može da zagreju bebu u kolicima ili krevecu, on će odlično poslužiti i prilikom iznošenja bebe iz zatvorenog prostora, tako što je uvek možete umotati u njega kao dodatni sloj. Pored toga, prekrivač se može lako dodati ili ukloniti u zavisnosti  od temperature.

Naša preporuka za zimske dane je punjeni prekrivač, izradjen od najfinijeg i najkvalitetnijeg pamuka. Idealan za hladno vreme, za prekrivanje kako u krevecu tako i u kolicima, ili kao ogrtač za vreme provedeno napolju.

Bebina prva zima

Zaključak

Ako ipak niste sigurni da li smete da se upustite u bilo kakvu zimsku aktivnost na otvorenom ili vam je to nekim slučajem ograničeno, Tri Drugara imaju rešenje i za to, i to u samo par koraka:

  • provetravajte sobu gde boravi beba najmanje jednom dnevno da bi vazduh bio svež i čist,
  • održavajte temperaturu prostorije optimalnom,
  •  bebi obezbedite najbolju posteljinu u kojoj će ipak, u iščekivanju malo lepših dana i proleća, i provesti najviše vremena.

Extra savet: Pogledajte našu kolekciju Tri Drugara na moru i razbijte monotoniju hladnog vremena tako što ćete uneti malo letnje atmosfere u bebin dom. Možete birati čak tri kombinacije boje pruga, koje će boravak vaše bebe u krevecu pretvoriti u pravu morsku avanturu.

Autor članka: Biljana Jovanović

×