Vaša korpa

🐻 Pozovite nas: 060 0777 388

Besplatna dostava za porudžbine preko 4.000 rsd

Kupovina kreveta za decu

Ako je vaše dvogodišnje dete ili čak i mlađe počelo da se propinje i redovno pokušava da pobegne iz okvira svog kreveca, možda čak i prevrnulo iz istog, verovatno je vreme da ga pustite da pređe u pravi krevet za veliku decu. Najbolja stvar je ako posedujete krevetac koji se pretvara u krevet za mališane, ali ako ne, onda vam predstoji kupovina kreveta za decu.

Kada je vreme za kupovinu kreveta?

Ne postoje univerzalni pokazatelji kada je vreme da se dete iseli iz kreveca. Ne postoji čak ni određena starost u kojoj bi trebalo da prebacite svoje dete u krevet. Ali postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vreme za menjanje mesta za spavanje i to što pre.

Mnogim roditeljima je krevetac mesto koje čuva njihovo dete bezbednim, sprečavajući ga da istražuje van njegovih okvira i okružujući ga svime što mu je potrebno. To je i sigurno utočište za njih, udobno mesto na kojem vaše dete može da spava i igra.

Ono što je činjenica da deca rastu i da vrlo brzo izlaze iz okvira svega, čak i ograde kreveca. Kada je vreme da ga zamenimo sa klasičnim krevetom i koji su glavni pokazatelji da je to baš sada?

Kupovina kreveta za decu

Prvi pokazatelj: Mogu da izađu iz kreveca

Ovo je jedan od najvećih znakova da je vreme da napuste krevetac. Američka akademija za pedijatriju preporučuje da kupite krevet kada je vaše dete visoko 89 centimetara, jer je u tom trenutku dovoljno visoko da pokuša da pobegne iz kreveca , čak i sa dušekom koji se nalazi u najnižem položaju. A to znači da je vaš krevetac sada opasan po bezbednost usled prevrtanja preko ograde. Padovi mogu biti sa ozbiljnim posledicama, koji osim visine ograde i samog kreveca uključuju i zapetljavanje udova u samu ogradicu.

Drugi pokazatelj: tesan prostor za spavanje        

Ovo je verovatno očigledno, ali ako vaše dete može lako da dodirne oba kraja kreveca istovremeno glavom i stopalima, vreme je da im obezbedite komotniji prostor za što udobniji odmor i spavanje. Ovo je posebno karakteristično za male standardne krevece koji nisu u dimenzijama dečijih kreveta, nego su predviđeni baš za novorođenče.

Treći pokazatelj: nova beba je na putu

Vreme kada dolazi nova beba je idealno za prebacivanje starijeg deteta u veći prostor, čime slobađate krevetac za novog člana pordice ali istovremeno navikavate prvenca na krevet. Ono o čemu treba voditi računa je da dete ne shvati izbacivanje iz kreveca kao pretnju, odnosno strah da će biti zamenjeno.

Mala deca se mogu osećati zamenjeno ili ugroženo ili manje bitno i vredno. U cilju sprečavanja osećaja manje vrednosti, proces navikavanja na krevet za decu započnite par meseci, a najmanje mesec dana pre planiranog dolaska nove bebe.

Ako je nova beba na putu, vaše dete može biti posesivno prema stvarima za bebu, uključujući i krevetac. Deca koja nisu prvorođena često lakše prelaze na krevet jer žele da budu kao njihov stariji brat ili sestra. Nestrpljivi su da se presele iz krevetića, koji je za bebe, u krevet za veliku decu. Međutim, neka mala deca, bilo da su prvorođena ili kasnije rođena, jednostavno nisu spremna da uživaju u ovoj promeni svog statusa.

Učinite prelaz uzbudljivim, tako što ćete pustiti dete da učestvuje u izboru pri kupovini kreveta ili izboru posteljine. Osećaj da su odgovorni, bitni i da njihova odluka vredi smanjiće tenziju ili odbojnost prema napuštanju omiljenog im mesta za spavanje – kreveca. Uključite ih u sve aktivnosti sa puno zabave i poštovanja njihovog mišljenja.

krevet za decu

Šta je zapravo krevet za bebe?

Krevet za malu decu obično je dimenzija kao dušek za krevetac i nisko je prizemljen. To znači da možete duže da koristite svoj dušek za krevetić – iako se neki roditelji odlučuju da nabave potpuno novi krevet za svoje dete, posebno ako je na putu mlađi brat ili sestra.

Kupovina okvira kreveta

Ukoliko vam je dušek iz kreveca u dobrom stanju ili skoro nov možda je dobra opcija da kupite okvir kreveta koji odgovara dušeku standardne veličine kreveca. Ako se dušek za krevetić koji imate ne uklapa dobro u okvir kreveta, kupite onaj koji se savršeno uklapa. Ovo je posebno bitno jer prostor između dušeka i okvira predstavljaja opasnost od uklještenja.

Šta ako dete odbija spavanje u krevetu?

Neka deca jednostavno nisu spremna za krevet. Potrebna je određena količina kognitivnog razvoja da bi vaše dete shvatilo da krevet ima zamišljene granice u kojima mora ostati u odnosu na fizički vidljive granice kreveca. Ako vašem detetu pri prelasku u krevet odjednom treba dugo vrmena za uspavljivanje, mnogo puta se budi ili ustane iz kreveta hodajući po kući, verovatno nije spreman za sopstveni krevet. Kao i kod učenja korišćenja noše, ponekad je vredno napraviti korak unazad i vratiti pelene, ili u ovom slučaju, krevetac, a zatim sa premeštanjem pokušati ponovo kasnije. Samo budite sigurni da ne predstavljate ponovni povratak u krevetac kao korak unazad  ili kaznu.

Bezbednost na prvom mestu

Budite spremni da testirate svoje strpljenje. Sa novootkrivenom slobodom dolazi i radoznalost. Vaše dete će verovatno želeti da istraži svoju spavaću sobu i  prostor van nje, dugo nakon što vreme za spavanje dođe i prođe.

Pregledajte prostoriju u kojoj će biti smešten krevet za spavanje i imajte na umu da se stvari i okolnosti menjaju. Krevet daje popriličnu slobodu u kretanju i svakako nećete moći svakog momenta da ispratite kretanje vašeg deteta, čak i ako delite istu prostoriju za spavanje.

Izolujte oštre ivice nameštaja u spavaćoj sobi. Proverite da li vaše dete može da dohvati zavese, brave vrata, prozore, roletne. Sklonite sve nepotrebne stvari iz sobe bar za neko vreme. Neki roditelji imaju najveći uspeh kada izbace sve stvari iz dečije sobe za period dok se njihovo dete navikne na slobodu običnog kreveta.

Zaključak

Prelaz iz kreveca u krevet za mališane je veliki korak – i to ne samo za vaše dete nego i za roditelje. Iako ne postoji određena starost u kojoj dete prelazi, postoje stvari koje možete da uradite da biste olakšali proces za oboje. Budite strpljivi, dajte mnogo podrške i držite svoje dete uključeno na svakom koraku. I možda najteže od svega: prihvatite ideju da vaša beba raste.