Vaša korpa

🐻 Pozovite nas: 060 0777 388

Besplatna dostava za porudžbine preko 4.000 rsd

Beba ne spava noću? Kako je navići da spava?

Vašem mališanu je potrebno puno sna da bi ostalo mentalno i fizički zdravo. Pa zašto je vreme za spavanje često problematično i roditeljima i deci? Beba ne spava noću? Mnoge bebe, uveče kažu ne spavanju i opiru se, time zadajući mnogo više muke mami i tati nego sebi. Iako ne postoji lako rešenje za dete koje nikada nije umorno, možete učiniti mnogo da mu pomognete da zaspi a u isto vreme da i vi dobijete odmor koji vam je potreban.

Sledite par uputstava kako najlakše navići bebu da spava noću a koji vam mogu pomoći i ovoj naizgled, bezizlaznoj situaciji.

Kako navići bebu da spava noću

Kako da naviknem svoju bebu na dan i noć?

Dobra je ideja da naučite bebu da se noćno vreme razlikuje od vremena preko dana od samog početka. Tokom dana otvorite zavese, održavajte prostorije svetlim, igrajte se sa detetom i zabavljajte ga i ne brinite previše o buci ako spavaju preko dana.

Takođe, noću ugasite svetla ili ih prigušite sasvim. Koliko je moguće smanjite buku i svetla i ne presvlačite bebu osim ako nije preko potrebno. Naučite je da je noć miran vremenski period koji je predviđen za odmor i san.

Držite svoju bebu aktivnom tokom dana

Aktivan dan jednak je mirnoj noći, to znate i po sebi. Ako svoje telo dovoljno aktivirate tokom jednog dana, činjenica je da jedva ćekate veče da se spustite u svoj krevet i zaspite. Isto važi i za bebe i malu decu. Dajte svom detetu dosta mogućnosti da vežba svoj um i telo tokom dana i možete očekivati mirniju noć nego inače.

To nikako ne znači da bi trebalo da je izmorite ili držite konstantno budnom. Bebi treba odmora i preko dana, kao i sna, jer sve to doprinosi njenom rastu i razvoju. Ako preterate sa aktivnostima preko dana, možete postići kontra efekat u vidu plača, razdražljivosti, nervoze i naravno malo sna.

Držite se rutine

Održavajte rutinu odlaska na spavanje. Mala deca su stvorenja navike. Koliko god da je vaš porodični raspored haotičan, postavljanje dosledne rutine odlaska na spavanje je vredno truda. Nema preterane filozofije u praktikovanju najbolje rutine odlaska na spavanje. To su presvlačenje, kupanje, hranjenje i pravac krevetac. Možete kombinovati ove aktivnosti ili im promeniti redosled ali svakako bi trebalo da uspostavite svoj ritam, odnosno onaj koji najviše odgovara vašem detetu.

Postavite cilj.  Ako želite da vaše dete leže isključivo u osam časova uveče, za početak odredite pola sata prostora pre i posle 8 za postizanje cilja. Ovo vreme može u početku ići i do sat vremena tamo ili ovamo, a uvođenjem rutine postepeno ga smanjujte dok ne postignete željeno.

Slušajte svoje dete

Obično su u početku roditelji opterećeni tuđim pričama i iskustvima. Svi znaju kako se najbolje kupa, presvlači i uspavljuje beba. Sasvim je u redu poslušati savet iskusnijeg od sebe ali ne bi svakog saveta trebali da se držite striktno. Uostalom, ako vam neko kaže da njegovo tek rođeno dete spava punih 10 sati noću bez prekida, vi ne možete sa sigurnošću znati da li ta osoba priča istinu.

Neke bebe spavaju mnogo više od drugih. Neke spavaju dugo, druge više puta u kratkim intervalima. Neke ubrzo po rođenju prespavaju noć, dok neke ne spavaju do svojih punih godinu dana. Vaša beba će imati sopstveni obrazac buđenja i spavanja i malo je verovatno da će biti isti kao druge bebe koje poznajete.

Osluškujte potrebe svog deteta i prilagođavajte im se. Uz to, vrlo je bitno da im obezbedite sve što je potrebno.

Većina novorođenih beba spava više nego što je budna. Njihov ukupni dnevni san varira, ali može trajati od 8 sati do čak 18 sati. Bebe će se buditi tokom noći jer ih treba nahraniti. Previše vruće ili prehladno takođe može poremetiti njihov san. Sve bebe menjaju svoje obrasce spavanja. Taman kada pomislite da ste sve sredili i da ste se dobro naspavali, sledeće noći možda ćete biti budni svaka 2 sata. Zapamtite, ubrzani rast, nicanje zuba i bolesti mogu uticati na to kako vaša beba spava.

Može li beba da spava sa roditeljima

Može li beba da spava sa roditeljima?

Spavanje sa roditeljima se ne preporučuje bar tokom prve godine života. Osim ogromnih  razloga kao što je rizik od gušenja, povreda ili prostog spadanja sa kreveta postoji i niz drugih. Detetu je mnogo teže da usvoji zdrave navike spavanja ako deli krevet sa vama a i sami roditelji obično imaju niži kvalitet sna. Bilo da ih dete tokom sna pipka ili udara nogama, obično su roditelji pod stalnim pritiskom i strahom da slučajno ne povrede bebu.

Zbog toga se većina stručnjaka slaže da je detetu bolje da spava u sopstvenom krevecu a kvalitetniji san i odmor dobiće i roditelji i beba. Ako ste ipak najsigurniji kada je beba pored vas, za početak možete koristiti jastuk gnezdo. On pruža sigurnost od prevrtanja i štiti bebu od vašeg slučajnog pritiskanja tokom dubokog sna.

Obezbedite im dobre uslove za san

Napravite  bebi siguran, čist i udoban prostor za spavanje.

Uverite se da je krevetac vašeg deteta daleko od bilo kakvih predmeta sa vezicama ili kanapima ili bilo šta drugo što je pretnja za upetljavanje. Odmaknite krevetac od zavesa, trakastih roletni, kablova i utičnica. Vodite računa o temperature sobe i o tome da beba nije previše pokrivena ili da joj nije hladno. Dobra ideja je da u krevetac ne stavljate nikakve igračke, pogotovo ne velike plišane.

Proverite da je dušek udoban, suv i  a nema prostora oko okvira kreveca i dušeka u koji mogu zavući nogu ili ruku. Posteljina neka bude od pamuka, koji je prozračan, ne dozvoljava znojenje i prija koži u toku sna.

Beba spava

Koliko sna očekivati u starijem dobu?

Za bebe uzrasta od 6 meseci do godinu dana noćno hranjenje možda više nije potrebno i neke bebe će spavati do 12 sati noću. Nelagodnost izbijanja zuba ili glad mogu probuditi neke bebe tokom noći.

Nakon prvog rođendana, bebe obično spavaju dvanaest do petnaest sati, bez buđenja. Dvogodišnjaci će imati 12 do 15 sati noćnog sna i jednu ili dve dremke preko dana. Nakon pune 3 ili 4 godine i dalje će im biti potrebno 12 sati sna ali je sasvim u redu da taj raspon bude od 8 do 14 sati, uz dalju potrebu za dnevnim odmorom.

Beba ne spava noću? Zaključak

Period od rođenja bebe pa do uspostavljanja njihovog spavanja tokom cele noći je naporan. Pomaganje vašem mališanu da razvije zdrave navike spavanja je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kao roditelj. Definitivno će biti potrebno malo domišljatosti i puno strpljenja, ali dobra stvar je da vreme zaista brzo prolazi. Da vas utešim, nakon ovoga čeka vas i njihov tinejdžerski period kada ćete se susresti sa nespavanjem, samo iz drugih razloga. Do tad, uživajte jer vam je vaše dete za razliku od tog perioda, još uvek na očima.

×